29 Mayıs 2024 Çarşamba 09:06

Milli Mücadelenin ilk belgesi olan Havza Genelgesinin yayımlanmasının 105. Yıldönümü belgenin yayımlandığı Samsunun Havza ilçesinde yürüyüş ile kutlandı.

Milli Mücadelenin İlk Belgesi Havza Genelgesinin 105. Yılı Kutlandı

25 Mayıs 1919 tarihinde Havza’ya 9. Ordu Müfettişi olarak gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün 28 Mayıs 1919’da İzmir'in ve Manisa’nın işgallerine gelecek için tehlikesine dikkat geçmek, İzmir’in işgalini mitingler düzenlenerek protesto edilmesini, yapılacak mitinglerde,  protestolarda ve gösteriler esnasında gayrimüslim halka kötü davranılmamasını vurgulamak amacı ile yayımladığı ve Milli Mücadelenin ilk genelgesi olarak Havza Genelgesinin yayımlanmasının 105. Yıldönümü yine Milli Mücadelenin sembol yapılarından ve İlk Mitingin düzenlendiği Yörgüç Paşazade Mustafa Bey Camiinden Milli Mücadelenin İlk Karargahı olan Havza Atatürk Evine kadar düzenlenen yürüyüş ile kutlandı.

Yörgüç Paşazade Mustafa Bey Camii önünden başlayan yürüyüşe Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat, Havza Garnizon Komutanı Personel Asteğmen Mücahit Emre Yılmaz, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasını başlayan yürüyüş sonrası düzenlenen kutlama programında Havza Genelgesi Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Yaldız tarafından okundu.

Program sonrası Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat, Havza Garnizon Komutanı Personel Asteğmen Mücahit Emre Yılmaz, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ve beraberindekiler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile Havza Genelgesinin yayımlanarak askeri ve sivil idarecilere gönderildiği telgraf cihazı sergilendiği Atatürk Evini ziyaret ettiler.

Burada Kaymakam Ayvat ve Başkan İkiz Atatürk Evi anı defterini imzaladılar.

Anı defterine yazdığı metini okuyan Havza Kaymakamı Ayvat; “Saygıdeğer Atatürk; Bundan tam 105 sene önce Ulusal Kurtuluş Savaşını başlattığın Samsunun Havza ilçesine gelişinin seneyi devriyesini idrak ediyoruz. Bu günün anınsa bu anı bir program dahilinde tüm ilçe halkı olarak ölümsüzleştiriyoruz. Başlattığın bu kurtuluş mücadelesi başarıya ulaştı ve sonu Cumhuriyet ile taçlandı. Bu yolda feda-i can eden tüm aziz şehitlerimize ve vefat eden gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”

Ziyaretin son bölümünde ise Kaymakam Ayvat ve Başkan İkiz Atatürk Evi Sorumlusu Rukiye Bulut’a Atatürk Evinde sergilenmek üzere Havza Genelgesinin replikasını hediye ettiler

Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 105 sene önce 25 Mayıs 1919 ‘da Ulusal Kurtuluş Savaşını başlatmak için Samsun’a çıktığını, burada 6 gün kaldıktan sonra 25 Mayıs tarihinde Havza’ya geldiğini hatırlatarak; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilçemize gelişinden 3 gün sonra 28 Mayıs 1919’da, seneyi devriyesini yaşadığımız bu günde; o günün şartlarında itilaf devletlerinin topraklarımızda yapmış olduğu baskılara karşı ilk kez Milli Direnişçilerin ortaya çıkarılması ilk direniş mitinglerinin ortaya çıkması, ilk kıvılcımın başlatılması adına havza Genelgesini yayımladı. Bu günde bir program dahilinde Havza ilçemizde ilk defa Havza Genelgesinin yıldönümünde bir program idrak etti. Bu vesile ile gençlerimiz ile kamu görevlilerimiz ile Samsun Valimiz Sayın Orhan Tavlı’nın önderliğinde bir program ifa ettik. Yapmış olduğumuz tespitlerde Havza Genelgesinin orijinal metinin Atatürk Evinde bulunmadığını fark ettik.  Havza Genelgesinin bir replikasını temin ederek Sayın Belediye Başkanımız Murat İkiz ile birlikte Atatürk evi görevlilerimize Atatürk Evinde sergilenmek üzere hediye ediyoruz.” Dedi.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ise Havza Genelgesinin Milli Mücadelenin ilk belgesi olduğunun altını çizerek; “Genelgemizin bir örneği ilçemizde yoktu. Havza genelgemizin örneğinin ilçemize kazandırılmasında büyük emekleri olan Sayın Valimiz Orhan Tavlı ve Sayın Kaymakamımız Mustafa Ayvat’a çok teşekkür ediyorum. Bu ün Havza Genelgesinin 105. Yılını kutluyoruz. İlçemizde 30 yıldır 25 Mayıs tarihi festival ile kutlanmakta. Bu günde Genelgemizin seneyi devriyesini Sayın Kaymakamımız ve halkımız ile birlikte kutladık. Nice 105 yıllara.”dedi.