Haberler

Havza’da Tarla Günü Düzenlendi

3 Temmuz 2024 Çarşamba 15:56

Havzada öncesi yaklaşan kanola hasadı öncesi Havza Ziraat Odası ve özel bir tohum firması ile bayilerinin işbirliği ile tarla günü düzenlendi.

Havza’da Tarla Günü Düzenlendi
Havza'da öncesi yaklaşan kanola hasadı öncesi Havza Ziraat Odası ve özel bir tohum firması ile bayilerinin işbirliği ile tarla günü düzenlendi.

Havza’da tohum satışı yapmakta olan bir firmaya ait Havza Bafra İl Karayolu 1. Kilometresinde bulunan kanola deneme tarlasında düzenlenen etkinliğe Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Samsun İl Tarım Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Mühendisleri Fatmagül Kavut ile Eser Düzen, Havza Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Erkan Acar, Havza Muhtarları Derneği Başkanı Adem Şahin, Ziraat Odası ve Havza Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi temsilcileri, tohum firmasının yetkilileri ile çiftçiler katıldılar.

Etkinlikte özel firma yetkililerince kanola bitkisi, tarımı, bakımı, kanola tohum çeşitleri ve hasadı konularında bilgiler verildi.

Tarla sahibi Yusuf Alper Gedik Havza’da kanolanın ilçede ilk olarak 1994'te ailesi tarafından ekildiğini, o dönem bölgede pazar imkanı kısıtlı olduğundan üretimlerinin sürmediğini ve son yıllarda ise kanola üretiminin arttığını dile getirerek; “Bölgemize uygun en iyi tohumu bulmak adına ekimini gerçekleştirdiğimiz tarlamızda aldığımız verim bizleri memnun etti. İnşallah çiftçilerimize faydalı olur.”dedi.

Tarla gününde konuşan Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat ise tarımın öneminin pandemide bir kez daha kendini hatırlattığını ifade ederek; “Özellikle çiftçilerimizin alternatif ürünlere yönelmesi hem gıda güvenliği hem de daha fazla gelir elde etmeleri adına önemli. Bu tür organizasyonlar çiftçilerimizin farklı ve alternatif ürünler ile tanışması adına önemli.” Dedi.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ise Havzanın ekonomik yapısında tarımın önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek; “Çiftçilerimizin gelirlerini arttırmak ve değişen iklim şartlarına uygun ürünler üretmesi için alternatif ürünlere yönelmesi gerekli. Düzenlenen tarla gününe emeği geçenlere teşekkür ederim.”dedi.

Havza TSO Başkanı Erkan Acar ise tarımın sanayi ile doğrudan bağlantısı olduğunu belirterek; “Bölgemizde kenevir ekimi ile kenevir sanayi gelişmeye başladı. İnşallah kanola ve benzer alternatif ürünler ile de farklı sektörlerde sanayi oluşumları ilçemizde neden olmasın. Havza hem tarımı ile hem de organize sanayi bölgesi ile buna çok uygun bir bölge.” Dedi.

Konuşmaların ardından çiftçiler tarlada incelemelerde bulunarak firma yetkililerinden kanola tarımı ile ilgili bilgiler aldılar.

Havza’da Tarla Günü Düzenlendi
Havza’da Tarla Günü Düzenlendi
Havza’da Tarla Günü Düzenlendi
Havza’da Tarla Günü Düzenlendi